Marketingstratégia 4 lépésben

2015-01-18

<<< Vissza a bloghoz
2015-01-18

Kinek és miért?

Minden tudatos és igényes szolgáltatónak szüksége van jól felépített és átgondolt marketing stratégiára, amelynek mentén szervezni tudja egész éves tevékenységét, hirdetéseit és feladatait ütemezni tudja. Fontos, hogy a terveket dokumentálni kell, hogy adott esetben elő lehessen venni és annak mentén haladni tovább, vagy éppen újragondolni a leírtakat.

A legfontosabb 4 lépés

Az alábbi 4 gondolat megfogalmazásával és rögzítésével már majdnem teljes lehet a marketing stratégia.

1. Elemezze a fogyasztóit, a konkurenciát, a vállalkozás belső adottságait! Az első lépés: a piacelemzés, a szolgáltatásunk pozícionálása a piacon.
2. Írja le részletesen a marketing stratégiáját! Ehhez kérhet szakértői segítséget is, de meghatározhatja saját maga is.
3. Vázolja fel a kivitelezési tervet! Azt, hogy miként fogja marketing terveit megvalósítani.
4. Állítsa össze a pénzügyi tervet! Vegye figyelembe, hogy a márkájához, termékéhez, szolgáltatásához kapcsolódóan milyen források állnak a rendelkezésére!

1.
Minden esetben alaposan meg kell vizsgálni, hogy a piacon lévő, hasonló terméket vagy szolgáltatást kínáló versenytársak miként jelennek meg a piacon, hogyan határozzák meg saját magukat. Nézze meg azt is, milyen marketing eszközöket használnak, és melyek azok a piaci rések, amelyek még fedetlenek, érdemes saját termékét, szolgáltatását ezen résekre koncentrálva meghatároznia.
Térképezze fel (leendő) fogyasztóinak szokásait, választási preferenciáit! Értékesítési kommunikációját fogalmazza meg úgy, mintha azok a gondolatok a vevőitől vagy leendő vevőitől származnának! Az ő problémáikra, kérdéseikre, kételyeikre támaszkodjon! Vizsgálja meg, hogy az elérni kívánt fogyasztók mely szegmensekben vannak jelen, milyen eszközökkel érhetőek el leginkább. (Például, ha célközönsége zömmel 65 év feletti emberekből áll, lehet, hogy érdemesebb a nyomtatott sajtóban kommunikálnia, esetleg – helyi – televíziókban, rádiókban hirdetnie, mint online felületeken vagy közösségi oldalakon.)
Nézze meg, saját vállalkozásának milyen erősségei, gyengeségei vannak! Ebben a meghatározásban figyelembe kell vennie piaci helyzetét, és humán erőforrásait egyaránt.

2.

Figyelje meg, hogy célközönsége milyen módon elérhető a leghatékonyabban! Nézze meg, milyen időközönként érdemes jelentkeznie! Határozza meg, hogy milyen csatornákon milyen üzenettel, milyen vizuális elemekkel szeretné elérni közönségét! Ezeket a hiteles üzeneteket minden alkalommal, minden fórumon ismételje, így fogyasztói kétséget kizáróan azonosítani tudják vállalkozását, márkáját vagy szolgáltatását.
Állítson össze ütemterveket – elsősorban időbeli kalkulációval!
Határozzon meg különböző akciókat, amelyekkel a fogyasztóin belül eltérő csoportokat szólít meg! Lehet az első vásárlók kedvezményét ugyanúgy biztosítani, ahogy a legjobb (legtöbbet vásárló, vagy legnagyobb tételben vásárló) vevőinek járó bónuszt. Összeállíthat egy kedvezményes ajánlatot azok számára is, akik vállalkozását, személyét, szolgáltatását, termékét tovább ajánlják. Amennyire lehet, tegye személyfüggetlenné a folyamatot, legyen automatizált az értesítés módja, a kedvezmény érvényesítése!

3.
Készítsen dokumentumot arról, hogy a fenti terveket milyen időhatárokkal, milyen csatornákon, milyen felelősökkel valósítja meg, milyen akciók keretében kiket szeretne megszólítani! Konkretizálja a feladatokat, töltse meg tartalommal a terveket!

4.

Tekintse át pénzügyi lehetőségeit! Állítson össze egy józan számításokon alapuló költségvetési tervet a stratégia megvalósításához! Ne az áhított bevételt határozza meg, hanem maradjon a realitások talaján! Számolja ki, mely akció mennyit visz és mennyit hozhat a konyhára! Ha szükséges, csoportosítsa át pénzügyi erőforrásait egy-egy meghatározott cél elérése érdekében! Ezt a pénzügyi tervet az év folyamán akár át is lehet ütemezni, újragondolni, amennyiben az előre kalkulált adatok nem tathatók.
Határozza meg reálisan árait! A célközönség tűrőképességének határain belül (amennyit költeni hajlandóak a termékére, szolgáltatására a fogyasztók), a riválisok termékeihez mérten lője be az optimális és reális árakat! Számolja ki, hogy az egyes akciók milyen mértékben és hogyan változtatnak a határozott árakból várható bevételen!

Fentiek papírra vetésével máris elkészíthet egy marketing tervet erre az évre. Amennyiben segítségre van szüksége, forduljon munkatársainkhoz bizalommal!

Segíthetünk fellendíteni online marketinged? 

KÉRJ VISSZAHÍVÁST!

Legutóbbi cikkek

Üzleti partnerkeresés rapid sebességgel

A B2B partnerkeresés és értékesítés mindig felveti azt a kérdést, hogy a Facebooknak van-e itt egyáltalán létjogosultsága. Tudunk-e megfelelően célozni, releváns leadeket szerezni és egyáltalán jelen van-e aktívan a célcsoportunk ezen a csatornán. Szállítmányozással foglalkozó partnerünknek is ezek voltak a kétségei és kérdései amikor az alvállalkozói partneri körét szerette volna bővíteni, és ehhez kért tőlünk […]

Olvass tovább
Benne vagyunk a 17-ben Magyarországon! - Minősített üzleti szereplő elismeréssel gazdagodtunk

Az országban eddig mindössze 17 vállalat szerezte meg a Minősített Üzleti Szereplő minősítést, melyek között a mi cégünk, az RG Stúdió is szerepel Számunkra fontos, hogy olyan működési elvek mentén folytassuk az együttműködéseinket Partnereinkkel, melyet mi is elvárunk beszállító Partnereinktől. 20 éve egyazon értékrendet képviselünk, melyre büszke mind a tulajdonos, mind az összes kollégánk. Etikus, […]

Olvass tovább
Újraindul a gazdaság, újra kell gondolni a marketingünket is?

Az elmúlt hónapok nehézségei rengeteg vállalkozót és magánszemélyt is negatívan érintettek és érintenek jelenleg is. Számos ember veszítette el a munkahelyét, cégek zártak be és a kellő tartalékok hiányában az újrakezdés is nehéz feladat. Szerencsére a korlátozásokon lazítottak, ezért a vendéglátás és a turizmus is lassan újraindulhat, de ez korántsem lesz egyszerű feladat, hiszen ezek […]

Olvass tovább

Segíthetünk fellendíteni az online marketinged? 

Szeretnél legújabb híreinktől azonnal értesülni?

Iratkozz fel chatbotunkra!
FELIRATKOZOM A CHATBOTRA!
Copyright © RG Stúdió Kft.
Az oldallal és annak tartalmával kapcsolatos minden jog fenntartva!
“Az RG Stúdió, és az internet Neked dolgozik!"
Írj nekünk!
RG Stúdió Kft.
7623 Pécs, Ungvár utca 47.

Minősítéseink

  • digitalisan-felkeszult-vallalkozas-rg-studio
  • vallalhato-vallalkozas-rg-studio
  • opten-rg-studio
  • vallalhato-vallalkozas-rg-studio
  • csaladbarat-munkahely-rg-studio
  • google-partner-rg-studio
  • manychat-agency-partner-rg-studio
  • messenger-marketing-partner-rg-studio
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram