Karácsonyi marketing útmutató

2019-11-14

<<< Vissza a bloghoz
2019-11-14

Vészesen közeledik az ünnepi időszak, a vásárlók közel 40%-a pedig már novemberben letudja az ajándék vásárlást. Az early bird fogyasztókat már lehet elvesztetted, ugyanakkor még nem késtél el, ha most látnál hozzá a karácsonyi kampányod és tartalmaid előkészítéséhez. Ehhez adunk hasznos tippek cikkünkben, lássuk:

Karácsonyi vásárlások számokban

Az ünnepi időszak évről évre egyre korábban kezdődik és végződik. Ugyanakkor hiába állnak neki már novemberben beszerezni az ajándékokat, a vásárlások 80%-a csak a karácsony előtti hétben fejeződik be. Ez bizonyítja, hogy még időben van, ha most látnál hozzá az ünnepi kampányokhoz.

A vásárlók 85%-a több csatornán is böngész, hogy megtalálja a megfelelő ajándékot. Például keres a Google-ben, inspirálódik az Instagramon, néz YouTube videókat a termékről, átfutja az értékeléseket a webáruházban és még sorolhatnánk.
Tipp: érdemes minél több (közösségi) platformon jelen lenned, valamint kommunikációdat és kampányaidat az adott célcsoportodhoz igazítanod.

Ha már a közösségi felületeknél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a YouTube mellett. Tavaly a vásárlók 29%-a nézett meg olyan tartalmat a csatornán, amely a karácsonyi ajándékokhoz kötődött. A karácsonyi vásárlás körül leggyakrabban megtekintett tartalomtémák a ruházati cikkek és cipők (29%), konyhai és háztartási gépek (24%), valamint a játékok (21%) volt.
Tipp: Ha teheted, készíts videós tartalmakat a termékeid és szolgáltatásaidhoz kapcsolódóan.

Milyen ünnepi trendek uralják az évet a Facebook szerint?

Ahogy már korábban is írtuk, a vásárlók egyre tudatosabbak. A tavalyi évben a karácsonyi ajándékok 43%-a már novemberben vagy akár az előtt beszerzésre kerültek, így elkerülve az ünnepi rohamot.

A digitalizáció nagyban elősegíti az online vásárlások mértékét és növelik a fogyasztói élményt is. Ugyanakkor a vásárlók nem tolerálják a rossz vásárlói élményt, márpedig a statisztikák azt mutatják, hogy a vásárlók legalább 1 problémát tapasztaltak az ajándékok beszerzése során.
Tipp: Többször teszteljük és ellenőrizzük az oldalunkat és a vásárlás folyamatát!

A közösségi kommunikáció során érdemes élni a Stories adta lehetőségekkel. A fogyasztók 69%-a szerint a különböző történetek remek lehetőséget kínálnak arra, hogy jobban megismerjenek egy márka termékeit, szolgáltatásait. Sőt egyre több szülő gondolja úgy, hogy a különböző influencerek tartalmai segítenek a megfelelő ajándék kiválasztásában.
Tipp: Készíts kreatív sztori tartalmakat az ünnepi kampányod során!

Napjainkban egyre nagyobb jelentősége van az azonnali üzenetváltásoknak. Az ünnepi időszakban számos kérdés érkezhet a különböző online felületeken, melyet érdemes minél hamarabb megválaszolni. Egy jól felépített Chatbot az ügyfélszolgálatban is nagy szerepet tud betölteni. A gyakori kérdésekre egy Chatbot is remekül meg tudja adni a válaszokat, ráadásul azonnal. Érdemes automatikus válaszokat beállítani a Messengeren keresztül érkező üzenetekre, aminek köszönhetően az érdeklődők megkapnak minden fontos információt a kiszállítással, a méretezéssel, a fizetéssel, illetve a vásárlással kapcsolatban.

Értékesítés és kommunikáció ünnepi hangulatban

A karácsony közeledtével minden ünnepi hangulatba borul – legyen ez a közösségi kommunikációddal is. Készíts kreatív, ünnepi posztokat és dobd fel tartalmaid karácsonyi filterekkel és keretekkel.

Márkaépítésre remek lehetőséget kínálnak az insight jellegű posztok, amikor bepillantást engedsz az üzleti mindennapokban. Ossz meg bátran egy-egy karácsonyi hangulatképet az irodából. Összegezheted az év fontosabb történéseit, mérföldköveit is. Követőid garantáltan osztoznak majd az örömödön.

A weboldaladról se feledkezz meg! Illessz be az oldaladra egy karácsonyi visszaszámláló boxot, így a látogatók láthatják, hogy egyre jobban sürget az idő, hogy beszerezzék a karácsonyi ajándékokat.

Fellendítenéd az értékesítéseidet? Készítsd a weboldaladon egy last-minute szekciót, ahol az időkorlátos ajánlatok és a limitált termékek szerepelnek. Érdemes őket „Csak az ünnepek alatt” vagy a „Készlet erejéig” főcímmel ellátnod és így vásárlásra buzdítanod az érdeklődőket.
Az ünnepekre való tekintettel lepd meg te is a vásárlóidat! Erre számos promóciós lehetőség van, például ingyenes szállítás, vásárláshoz egy meglepetés ajándék küldése vagy ingyenes visszaküldési lehetőség.

Ha már a weboldalnál tartunk, akkor nézd át alaposan az oldaladat, legyen aktuális, gyors és naprakész, hiszen az ünnepi időszakba jóval több látogató érkezik majd a honlapodra.

Ha jól jönne egy kis szakmai segítség az ünnepi tartalommarketinged vagy kampányaid kapcsán, akkor írj nekünk!

Szerző:
Bognár Adrienn
Online Marketing Menedzser

Segíthetünk fellendíteni online marketinged? 

KÉRJ VISSZAHÍVÁST!

Legutóbbi cikkek

Változások a Facebookon - esettanulmány

Korábban írtunk az iOS14 kapcsán felmerült változásokról, ami a Facebook méréseinkre van hatással, és ennek értelmében a Facebook is bizonyos változásokat (fogalmazzunk őszintén: szigorításokat) vezetett be a jelentéseiben is. A hozzárendelési intervallumok módosulása nem tűnik óriási problémának a mérések korlátozása mellett, azonban a kettő együtt már nagy hatással lesz az eredményeinkre. Nem is beszélve a […]

Olvass tovább
Megváltoztatja az adatvédelem a marketinget?

Ma, január 28-án van az adatvédelem nemzetközi világnapja, aminek keretében egy kicsit mi is azon elmélkedünk, hogy hogyan változtatja, alakítja az adatvédelmi szigorítás a marketinget.   Az adatvédelmi világnapot 2007 óta jegyezzük, és az felismerés hívta életre, hogy az emberek nem eléggé tudatosak a saját adataik megóvását illetően. Mivel nem ismerték a saját jogaikat és […]

Olvass tovább
Vissza az alapokhoz a mérésekben?

A hirdetéskezelődben már biztosan találkoztál a figyelmeztetéssel, hogy az iOS 14 feletti verziószámú rendszerben működő eszközöknél a mérések megváltoznak, és ezzel egyidejűleg a Facebooknál is jönnek bizonyos módosítások. Talán ez a kis figyelmeztető sáv nem is adta át eléggé, hogy mennyire komolyan megváltozik minden ennek hatására. Ebben a cikkben a módosítások hatásait mutatjuk be a […]

Olvass tovább

Segíthetünk fellendíteni az online marketinged? 

Szeretnél legújabb híreinktől azonnal értesülni?

Iratkozz fel chatbotunkra!
FELIRATKOZOM A CHATBOTRA!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram