A Hootsuite és a We Are Social elkészítette az idei második negyedévre vonatkozó statisztikai összesítést az internethasználat és közösségi média tekintetében. Következzenek a legfrissebb adatok:

A közösségi média felületei töretlenül népszerűek

Nem meglepő, hogy az internetezők száma – előző év áprilisa óta – tovább növekedett, egészen pontosan 7%-kal. A közösségi média térhódítása továbbra is töretlen, 1 év alatt 390 millió fővel, vagyis 13%-al nőtt a közösségi média felületeit használók száma. A világ népességének 43%-a használja aktívan a közösségi média felületeit, egészen pontosan 3297 millió fő, akik közül 3087 millióan mobil eszköz segítségével nézik a közösségi platformokat.
A legnépszerűbb közösségi média felület továbbra is a Facebook, ezt követi a YouTube, majd az Instagram.
A különböző üzenetküldő appok továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek, a 3 legnépszerűbb csevegő alkalmazás a WhatsApp, a Messenger és a Wechat.

Az emberek egyre több időt töltenek okostelefonjaikon, mivel a mobil kéznél van, kényelmes, és gyors, aminek köszönhetően a közösségi felületeket mobilról használók száma 14%-kal nőtt. Összességében pedig már nem az asztali számítógépről internetezők vannak többen, mivel az internetet használók több mint fele (51,5%) mobil eszközök segítségével internetezik. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a különböző mobil appok egyre népszerűbbek. Csak az idén 27,5 millió alkalmazást töltöttek le világszerte, így az elmúlt 1 évben 10%-al nőtt a mobil appok letöltésének aránya. A legnépszerűbb telefonos alkalmazások a Facebook, a Google Play Services és a Google.

Facebook, még mindig number1

A Facebook aktív havi felhasználóinak a száma a legfrissebb adatok alapján 2234 milliárd fő. A facebookozók tábora az elmúlt egy évben 14%-kal nőtt, a felhasználók 89%-a pedig mobilról böngészi a platformot. Nemek arányát tekintve jelenleg a férfiak vezetnek, a felhasználók 57%-a férfi és 43%-a nő. A facebookozók legnagyobb aránya a
25-34 év közötti korosztályból kerül ki, nem sokkal marad el tőle a 18-24 év közötti korosztály. Úgy tűnik, a 13-17 éves fiatalok egyre kevésbé használják a platformot, mivel ebbe a korosztályba tartozó Facebook felhasználók aránya fokozatosan csökken. Ezzel szemben az 55 év feletti személyek közül egyre többen kezdik el használni a felületet.
Érdekességként szolgálhat, hogy a legaktívabb Facebook felhasználók Indiában találhatóak, őket az Egyesült Államok, majd Indonézia követi. Legkedveltebb Facebook oldal Cristiano Ronaldoé, a TOP5-ben van még a
Real Madrid, Shakira, az FC Barcelona és Vin Diesel is, mindegyik profil több mint 100 millió rajongóval rendelkezik.

Instagram, a felzárkozó

Az Instagram jelenleg a leggyorsabban növekvő közösségi média felület, az elmúlt 1 évben 36%-kal nőtt a felhasználók száma, így már 813 millió aktív instázót tudhat magának a platform. A felhasználók 100%-ban csak mobilról nézik a felületet. Nemek aránya kiegyensúlyozottnak mondható, az instázók 50,7%-a nő, míg 49,3%-a férfi. Demográfiai adatok tekintetétében az Instagram még mindig a fiatal korosztály fő közösségi felülete, a legtöbb felhasználó a 18-24, majd a 25-34 év közötti korosztályból kerül ki. Ugyanakkor intenzíven nő a 35 év feletti instázók száma is. Nem meglepő, legtöbben az Egyesült Államokban használják a felületet, a dobogón még Brazília és India található. A legtöbb követőt magának tudó Insta profil az Instagram hivatalos oldala, ezt követi Selena Gomez, majd Cristiano Ronaldo profilja.

Twitter

A Twitter felülete a korábbiaknál kevesebb, „mindössze” 330 millió aktív havi felhasználóval rendelkezik, az elmúlt egy évben pedig enyhe 3%-os felhasználó növekedést tudhat magának. Az Instagramhoz hasonlóan a Twitter felületet is főként mobilról használják (90%). Nemek arányát tekintve a twitterezők 57,2%-a férfi, míg 42,8%-a nő. A legtöbb felhasználó a 35-49 éves korosztályból kerül ki, őket követik az Y generáció tagjai, majd 25-34 év közötti korosztály. A Twitter platformját legtöbben az Egyesült Államokból használják, majd Japánban és az Egyesült Királyságban csevegnek a legtöbbet. A felhasználók 43%-a (142 millió fő) Apple mobilról twitterezik, 36% (118 millió fő) Android telefonról, 17% (57 millió fő) pedig asztali számítógépről használja a platformot. A legtöbb Twitter követőt Katy Perry tudhatja magának, őt követi Justin Bieber, majd Barack Obama.

Kíváncsi vagy más információra is?
Az elemzés legfrissebb adatai és statisztikái itt találhatóak.