Sokan felteszik a kérdést, hogy ezen generáció tagjait milyen marketing stratégiával lehet majd megfogni. A kérdés nagyon is aktuális.

Mindenkinek van egy közeli vagy kicsit távolabbi fiatal kisgyermek rokona, aki úgy tudja kezelni a mai kor eszközeit, mint ahogy mi soha nem fogjuk. Legyen szó okostelefonról, tabletről, számítógépről, az úgynevezett Z generáció tagjai már születésüktől kezdve ezeken az eszközökön nőnek fel.

Egyes kutatások szerint 2020-ra a Z generáció tagjai az amerikai vásárlók 40%-át fogják kitenni. Ha már a tengerentúlon vagyunk. Már most 44 milliárd dollárnyi a vásárló erő mögöttük, és további 600 millió dollárt költenek el a családi kasszából. 70%-ban beleszólásuk van abba, hogy mi kerüljön a családi asztalra és 80-90%-ban abba is, hogy mit vásároljanak számukra a szüleik. Összességében elmondható, hogy nagy befolyással vannak arra, hogy mit vegyenek a felmenőik, és arra is, hogy ezekre mennyit költsenek.

A Z generáció tagjai egész nap elektronikus eszközökkel veszik körül magukat, így elvárják, hogy a szeretett márkáik a felkelés pillanatától kezdve az elalvás pillanatáig elkísérjék őket. Mivel ennyi információ éri őket egész álló nap, ezért szelektálni fog az agyuk (5-8 másodperc után lankad a figyelmük), és csak az olyan dolgokat fogják megjegyezni, ami könnyen és gyorsan dekódolható információt tartalmaz. Pár emoji többet ér minden szónál.

z generáció

Figyeljük csak meg a Youtube videók esetében lévő reklámokat. 5 másodperc után lehet továbblépni. Ez azt jelenti, hogy az első 5 másodpercben kell lennie annak az információhalmaznak, amivel megfogjuk a néző figyelmét.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy a közös nyelv használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a megértessük magunkat a közönségünkkel. Olyan ember végezze a kommunikációt, aki érti is azt, amit kommunikálni szeretne. Jelen generáció tagjai szeretik az egyszerű, könnyen megjegyezhető, akár egy szavas üzeneteket.

Fontosnak tartják, hogy a képeik, személyes adataik biztonságban legyenek, és ha akarják azt el tudják rejteni mások szeme elől. Ezért nem lep meg talán senkit, hogy a Snapchat használata sokkal elterjedtebb a köreikben, mint a Facebooké. Jelen vannak ők is a legnagyobb közösségi hálón, de teljesen más célra használják azt. Ezeket a csatornákat nem kész tervek alapján érdemes használni, hanem folyamatosan figyelni kell arra, hogy a vásárló, követő mit akar meghallani.

Igénylik a közvetlen kapcsolattartást. Telefonos ügyfélszolgálat helyett, sokkal jobban preferálják a szinte azonnal reakciót kiváltó online chatet. Azt szeretnék, ha beszélnének velük, nem pedig hozzájuk. Szeretnek arcot vagy arcokat látni egy márka mögött. Tökéletes megoldás lehet például egy híres Youtube videós bevonása a márka mögé. Szeretnék látni, hogy a márka trendi, hiteles és megbízható, ami mögött olyan ember van, akivel könnyen tudnak azonosulni.

Az olyan márkák iránt érdeklődnek, amik megfelelnek a világnézetükkel. Mivel sokszor első benyomás alapján döntenek, egy jó névválasztás sokat nyomhat a latban. Szeretnék kimutatni az egyéniségüket, önállóságukat. Lehetőséget szeretnének arra, hogy a márkát a saját ízlésük szerint formálják. Szeretnék a világot jobb hellyé tenni, és ehhez egy márka nagy segítség lehet.

Mivel rengeteg információ áll rendelkezésükre, ezért hosszas kutatást végeznek a vásárlást megelőzően. Szelektálnak egyes lehetőségek között.

Látható, hogy rengeteg kihívást és új módszert igényel majd a felnövő generáció. Aki nem alkalmazkodik a felnövő generáció igényeihez, az könnyen kieshet a versenyből.

06.30